Erőnlét vagy kardió?

"Rengeteg edzéstípus létezik, és mindegyiknek megvan a sajátossága. A legfontosabb először is azt átlátni, hogy kardió vagy erősítő edzésről beszélünk-e. Nagyon sokan kérdezik levélben, hogy ha fogyni akarnak, jó módszer-e, hogy futással, lépcsőzéssel dolgoznak lábra, aztán egy kicsit felsőtestre, mondjuk hasra. A válasz az, hogy nem. Ugyanis a futás és a lépcsőzés nem számít lábedzésnek, hanem kardió edzésnek. A kardió edzés lényege (ha hobby sportról beszélünk, vagyis nem verseny, hanem fogyás / fittség növelése a cél), hogy hosszú időn keresztül, viszonylag magas pulzussal tudjuk űzni. Ilyen edzés például (növekvő intenzitás sorrendjében): szobabicikli, bicikli, gyaloglás, ellipszis tréner, futás, lépcsőzés, ugráló kötél. A pulzus megemelkedik, a tüdőkapacitás, a szív-érrendszer fejlődik. A kulcs a pulzus: közepes intenzitáson (maximális pulzus 60-70%-án) a szervezet a zsírraktárokból dolgozik – ezt zsírégető edzésnek hívjuk. A magasabb intenzitású (70-80%) edzéseket az állóképesség fejlesztésére használjuk. Nagyon fontos, hogy a kardió edzések után (főleg az első alkalmakkor) is lehet izomlázunk, és fejlődnek is a test izmai – azonban az izomtónus növeléshez szükséges lesz a kondi edzés is! Egy idő után nem jellemző az izomláz, mégis van fejlődés. A kardió tehát mindenkinek ajánlott, aki fittebb akar lenni, a fogyózóknak pedig kifejezetten kötelező!

A funkcionális edzések lényege, hogy nem izoláltan (külön) dolgozunk az izomcsoportokra – hanem összetett gyakorlatokat végzünk, főként saját testsúllyal, esetleg kettlebellel, TRX-szel. Az utóbbi előnye, hogy a magas pulzussal elérhetjük a kardió edzés hatásait is egyúttal, de hátránya, hogy kezdőknek túl nehéz lehet. A cél az lenne, hogy a kétféle módszert kombináljuk, az ízlésünknek, erőnlétünknek, célunknak megfelelően.

Összefoglalva tehát az ideális megoldás, ha az aerob és az erőnléti edzéseket felváltva végezzük a héten, vagy akár egy edzésen belül. Fontos megérteni, hogy a szervezet nem fekete-fehéren működik – a kardió edzés alatt is dolgoznak az izmok természetesen, és egy intenzív kondi edzés alatt is felmegy a pulzus! Ha pl. heti 4 edzésben van 1 kardió, 1 kondi, 1 kardió, 1 kondi, pihenő napokkal kombinálva, garantált a változás! Az is jó megoldás, ha egy kondi edzés után 15-20 percet intenzíven kardiózunk. A funkcionális edzéseken pedig úgy tartod fent a pulzust, hogy közben keményen dolgoznak az izmok is!"

forrás: https://fitneszanyu.cafeblog.hu/